Uw vragen


.
© B. van den Brink
Een goede tip om de inhoud van moeilijk bereikbare zwaluwnesten toch te kunnen bekijken: een eenvoudig spiegeltje biedt de mogelijkheid om het kroost ongestoord te kunnen volgen
(ingestuurd door Fennie Ottens, Nieuw Buinen - mei 2009).
De heer Gerrit Zoet uit Nijmegen mailde ons eind mei 2009 deze foto.  Hij maakte deze tijdens een bezoekje aan het Duitse plaatsje Ediger, langs de Moezel net ten zuiden van Cochem. Hij schreef hier over:

“In november waren we in Cochem in een Roompot-park. Wanneer je van daar uit loopt naar de Moezel kom je in een klein oud stadje. Aan de wand van een van de huizen was een soort zwaluwdienstregelingenthermometer getekend. Met de aankomst- en vertrekdata”.

Wellicht een idee voor andere eigenaren die Boerenzwaluwen in hun gebouwen hebben, om jaarlijks de aankomstdata bij te houden (op of in het gebouw dan wel op papier).
© F. Ottens
© G. Zoet
De heer Arie Bakker uit Beerta (GR.) mailde ons bijgaande foto’s van de schuur waarin zwaluwen broeden, met de volgende toelichting:

We hebben als het een beetje mooi weer is, de deuren van de schuur open. Zo gebeurde het dat vorig jaar september (2008) er 2 zwaluwen binnen vlogen, wat heel nerveus heen en weer vlogen, hier en daar even gingen zitten en toen weer verdwenen.
Ik zei tegen mijn vrouw: ‘misschien komen ze wel terug in het voorjaar en zijn ze nu aan het reserveren’. En ze kwamen terug! Ik heb op de deur, waar ze geregeld door naar binnen vlogen een paar extra scharnieren gezet, en de deur door midden gezaagd (zie foto boven), met aan de achterkant een windhaakje. De deur gaat weer dicht als ze wegtrekken en gaat weer open als ze (hopelijk) weer terug komen...”
Een continue toegang tot de broedplaats is een absolute voorwaarde om zwaluwen succesvol te laten broeden in uw gebouw. Met een beetje goede wil en creativiteit kom je dus een heel eind.
© A. Bakker
© A. Bakker
Vragen en antwoorden
Vragen en antwoorden
B oerenzwaluw.nl
HOOFDMENU